Vliegen

Overstaptijd

Bij het zelf boeken van je vliegreis moet je zorgen voor voldoende overstaptijd. Tussen de precieze aankomsttijd en de tijd die je nodig hebt om bij de paspoortcontrole te komen, zit minstens een half uur.

Immigration kost gemiddeld een uur.

Het lopen van de gate van aankomst naar de gate van vertrek duurt zeker 15 minuten. Als er drukte is bij de controle van de handbagage (security check) duurt het langer. Vaak sluit de gate ongeveer een kwartier voor vertrek.

Tel al deze tijden op en je komt op een minimale overstaptijd van 2 uur! Soms gaat het sneller, maar dan heb je geluk en kun je even rustig gaan zitten. Ons advies is: neem voor de overstap tussen tijd van landing en de tijd van vertrek 2 ┬Ż tot 3 uur. Je hoeft je dan niet te haasten en staat niet gestrest in de rij bij immigration. Ze laten je daar absoluut niet voorgaan omdat je anders je aansluitende vlucht mist! Moet je bij de planning kiezen tussen een overstaptijd van 2 uur of van bijvoorbeeld 5 uur, kies dan voor die 5. Je reis duurt toch lang zat en even lopen en wat eten is prettiger dan je volgende vlucht missen.

Vliegen van Amerika naar Europa

Bij het terugvliegen is het niet nodig 3 uur van tevoren op het vliegveld te zijn, zoals op de heenvlucht. Je vliegt namelijk eerst binnen Amerika naar je hub. Je moet wel enige tijd rekenen voor de security check op je handbagage. De Amerikaanse autoriteiten zijn niet geïnteresseerd in mensen die het land verlaten: er is geen controle. Wel heb je natuurlijk je paspoort nodig voor het inchecken. Je bagage wordt door gelabeld, dat wil zeggen dat je eindbestemming (bijvoorbeeld Schiphol AMS) wordt vermeld. Je hoeft de bagage dus niet tussentijds op te halen, zoals op de heenweg. Overstappen kost weinig tijd. Je loopt zonder controles van de gate van aankomst naar de gate van vertrek; daar doe je in totaal ongeveer een half uur over. Reken dus als overstaptijd op de terugweg 1 uur.

Denk wel aan de invoerbepalingen van Nederland. Je mag best het een en ander kopen in de States (cadeautjes, kleren, boeken en elektronica) maar je moet het niet te dol maken. Als je met een lading dure apparatuur aankomt, moet je invoerrechten betalen.