Immigration

Bij de eerste luchthaven waar je Amerika binnen komt, moet je door de douane. Die bestaat in Amerika uit 2 diensten: immigration (paspoortcontrole en visum) en customs (controle op goederen).

Voor immigration heb je nodig:

een geldig paspoort, het mag niet binnen 3 maanden verlopen;

ESTA (Electronic System for Travel Authorization): ga hiervoor thuis minstens 14 dagen voor vertrek naar https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Vaak waarschuwt de organisatie waarbij je het vliegticket boekt, dat je ESTA moet invullen.

Reken voor de procedure van immigration minstens een vol uur! Zorg dat je een adres kunt opgeven waar je de eerste dag bent (bijvoorbeeld je hotel) en zeg dat het doel van je reis ‘vacation’ is. De immigration officer vraagt ook naar de duur van je vakantie (hoewel je bij ESTA al hebt moeten invullen wanneer en van welk vliegveld je terugvliegt). Je hebt in het vliegtuig een wit formulier moeten invullen, maar dat is voor customs. Sommige mensen krijgen in het vliegtuig een groen formulier, maar dat is voor Nederlanders niet nodig, als je ten minste op tijd ESTA hebt ingevuld (thuis via je computer).

Blijf altijd vriendelijk tegen dit soort ambtenaren (en alle politieagenten die je op je reis tegenkomt): ze zijn in uniform en dat haalt het slechtste in de mens boven. Zij hebben nu eenmaal macht en die moet je respecteren. Mensen denken nog wel eens dat alles in Amerika gaat om freedom en liberty, maar het is juist een erg traditioneel, streng autoritair land.