Praten

Amerikanen zijn over het algemeen prettig en makkelijk in de omgang. Ze zijn hulpvaardig: ze wijzen je graag de weg en helpen je altijd als je pech hebt, zeker in de minder dichtbevolkte gedeeltes. Iedereen, ook bijvoorbeeld de mevrouw bij de kassa in de supermarkt (dus niet alleen bekenden zoals in Nederland) gebruikt de welkomszin: “How are you today?” Net zoals bij ons verwacht men op die vraag nauwelijks antwoord: Fine, and how are you? is al heel netjes, maar als je niks terugzegt, valt dat niet op. Ze maken graag een praatje. Net zoals in Nederland, wensen ze je bij het afscheid een prettige dag: “Have a nice day (great day)”, of “Have a good one.” Na een gesprekje zeggen ze vaak: “(It’s was) nice talking to you.” Het meest algemene gespreksonderwerp is: “Where are you from?”

Amerikanen spreken zelden een andere taal dan Amerikaans en verwachten totaal niet dat jij ze misschien niet verstaat: ze denken dat iedereen Amerikaans/Engels spreekt, ook in de zuidelijke staten waar in sommige delen voornamelijk Spaans (Mexicaans) wordt gesproken.

Amerikanen in uniform (politie, douane) zijn minder vriendelijk en je moet er zeker niet amicaal mee omgaan, zoals in Nederland wel mogelijk is. Ze vinden dat hun uniform recht geeft op respect; blijf daarom altijd uiterst beleefd tegenover gezagsdragers.